Trapprenovering: Vi gör om din trappa så att den blir som ny

Trapp före renovering
Trapp renoverad med färdiga trappsteg

Samma trapp efter renovering med färdiga trappsteg.

En sliten trapp före renovering.

Renovera din trappa - en bra investering.

Har din trappa sett bättre dagar? Ingen fara, trapprenovering är lösningen! Om din trappa är stabil och säker, men ser lite trött och gammaldags ut, kan en renovering göra underverk. Kanske har du precis flyttat in i ett äldre hus, eller så har du bott där länge utan att ge trappan en tanke. Genom att renovera din inomhustrappa kan du förvandla den till ett riktigt blickfång i hemmet istället för bara en transportsträcka mellan våningarna.

Ny finish

Att ge en gammal trappa nytt liv kan förändra hela känslan i ditt hem. Ge trätrappan en ny finish, så får du en modern och fräsch look utan att behöva lägga pengar på en helt ny trappa. Och om du vill, kan vi hjälpa till att ge din trappa ett helt nytt utseende samtidigt.

Handledare och räcken

När du renoverar trappan inomhus, tänk på att glasräcken och snygga trähandledare kan skapa ett modernt och iögonfallande intryck. En renoverad trappa kan verkligen sticka ut och bli en del av din inredning.

En trapprenovering kan gå till på olika sätt.

1) Slipa upp den gamla trappan

Det vanligaste är att vi renoverar den befintliga trappan i ek, furu eller annat träslag, utan att byta eller komplettera själva trappstegen. Trappan slipas upp, ungefär som en gammal träbåt, med skrapa och handslipmaskin tills vi har en perfekt yta. Därefter behandlas den nyslipade ytan med någon av de behandlingar vi använder för golv. Om trappan är av ett annat träslag än golvet färgar vi in trappan för att matcha golvet.

Om trappan är i för dåligt skick för att kunna slipas upp, eller om du vill byta träslag för att matcha golvet, finns det andra alternativ. Kanske har du en furutrappa men ekgolv i hela huset. Då är det en bra idé att klä in trappan med ek. Det kan göras på olika sätt.

2) Färdiga trappsteg

Vill du inte renovera och byta ut de gamla trappstegen, så är ett enkelt alternativ att lägga på färdiga trappsteg som monteras på de befintliga. Trappstegen mallas upp, kapas på plats och limmas på de gamla trappstegen. Du kan välja mellan enkelt trappsteg (täcker fram- och ovansidan) och dubbelt trappsteg (täcker även baksidan). Det dubbla är vanligt om du har en öppen trappa.

3) Parkettbräda

Att använda parkettbräda är ett alternativ till färdiga trappsteg och ger ett lite elegantare slutresultat. De flesta tillverkare av lamellparkett har även trappnosar som kan kopplas ihop med deras parkett.

4) Massiv stav

Har du parkett i fiskbens- eller rutmönster i övriga huset? Då är det snyggt att bygga upp trappan med ett likadant mönster.

5) Tilja

Att använda en massiv ektilja är ytterligare ett sätt att klä in trappan. Det är än mer slitstarkt och ger ett rustikt intryck.

Där har du det! Din trappa kan bli som ny igen, och kanske till och med bättre än någonsin.

Lite trappterminologi kan vara bra för dig att briljera med när vi kommer på besök.

Plansteg är den horisontella yta man sätter foten på, sättsteg är den vertikala del man kan råka slå tårna i, och vagnstycke är den ram som bär upp hela trappan. Den vertikala framkanten på plansteget kallas trappnos och slipas tillsammans med plansteget.